HER ZAMAN ESKİNİN NOSTALJİSİNE BAŞVURMAK GEREKMİYOR: THE EXORCİST: BELİEVER

The Exorcist: Believer’da epey iyi bir film var ama ne yazık ki orijinal Exorcist’in mirasının gölgesinde kalıyor.

Şeytan geri döndü ve Chris MacNeil’in kafesini tıkırdatmadan duramıyor, ama çok şükür ki İncil’den bir miktar pasaj ve kutsanmış meyve suları onu muhtemelen durduracak. David Gordon Green, korku yeniden başlatmalarını daha da homojenleştirme şansını yakalıyor ve bunu başarıyor. Believer’ın yeni karakterler aracılığıyla sunduğu tüm yeni unsurları, onun etrafında inşa ettiği yeni tarihi ve mitolojiyi, inanç krizleri ve paternalizm temalarını büyüleyici buldum ve David Gordon Green’in bunun tamamen farkında görünmesine büyük saygı duyuyorum. Orijinal filmin görselleriyle eşleşmenin, hatta onu aşmanın hiçbir yolu yoktu ve bunu farkında olarak tamamen farklı bir yol seçti.

Orijinalde gerçekten büyük ve destansı hissettiren ve varoluşsal, psikolojik ve ruhsal dehşeti daha önce hiç görülmemiş bir şekilde aktaran geniş çekimler tercih edilirken, bu sefer çok dar çekimler ve karakterlere çok yakın çekimler tercih ediliyor. Gerçekten bu karakterlerin varlığının ve mekanının işgali hissini iletiyor ve bence görsel olarak çok ilginç bir teklif ortaya koyuyor, film müziğinin fantastik çalışması ve senaryo ile tematize ederek çok etkili bir şey elde ediyor.

Cadılar Bayramı üçlemesinde olduğu gibi, diyaloğun zorlayıcı olduğu ve sizi istemsizce güldüren anlar olduğu inkar edilemez, ancak tematik olarak burada din ve inanç temalarının gerçekten etkili bir şekilde keşfedildiğini bulduğum çok şey var. En azından bana oldukça etkili bir şekilde duygusal düzeyde bir rahatsızlığa ulaştı. Filmin özellikle zaman zaman yapmak zorunda kaldığımız seçimlerin ve sonuçlarının bize nasıl yansıdığı üzerinde durması beni gerçekten etkiledi. Bu bir korku filmi ve genel olarak kurbanların içten içe en net duygusu hep umuttur. Bu duygunun temsilini ise sevgili Ellen Burstyn yapıyor ve keşke biraz daha görebilseydik dedirtiyor.

Bununla birlikte, bunun sıfırdan başlatılmasının fayda sağlayacağı bir durum olduğunu düşünüyorum çünkü onu eski bir film haline getirmek zorunlu ve organik veya mantıksal bir motivasyon olmadan geliyor. Her zaman eskinin nostaljisine başvurmak gerekmiyor. Orijinalle bağlantı kurmaya çalıştıkları sahnelerin her biri, Cadılar Bayramı üçlemesinin ticari başarısını kopyalamak için bir stüdyo görevi gibi geliyor ve David Gordon Green’in vizyonuna veya niyetine pek uymuyor gibi hissettiriyorlar. Bu bize yalnızca orijinalin inanılmaz derecede yüksek standardını ve aynı zamanda Ellen Burstyn’in yeteneklerinin devasa bir israfını hatırlatmaya hizmet ediyor.

Genel olarak, tartışmaya açık ve korku hayranlarına ikiye bölecek bir film olmuş. Sonuna dek bunun iyi bir film olduğunu savunanlar ve tam aksine ilk filmin amatör bir uyarlaması olduğunu düşünenler. Ben ilk görüşe uyan biri olarak bu filme şans vermenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir